Wat is de Q-cup?

De Q-cup is een regionalewedstrijdserie van verschillende wedstrijddagen en een landelijke finaledag. Op een laagdrempelige manier maken de kinderen kennis met wedstrijdzeilen. Waarbij de boot en materialen voor je klaarliggen, je hoeft alleen je sporttas mee te nemen. Optimistzeilers met minstens 2 weken zeilervaring (CWO II-niveau in de optimist) mogen deelnemen aan de Q-cup en Q-cup clinic tot het jaar waarin zij 13 worden.

Hieronder beschrijven we de regels voor de Q-cup wedstrijden.

De regels van nationale Q-cup zijn iets anders dan de normale zeilwedstrijd regels. Dit om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor iedereen!

De wedstrijd

1. De regels

De regels van nationale Q-cup zijn iets anders dan de normale zeilwedstrijd regels. Dit om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor iedereen!


Voorrangsregels
De enige regel die telt is Bakboord gaat voor Stuurboord

 

2. De start

De startprocedure is zodanig aangepast dat er voor de kinderen geen twijfel meer kan zijn.

Startprocedure
De startprocedure bestaat uit vier kleuren vlaggen afgeleid van de stoplichten.

3. De baan

Bij elke Q-cup wedstrijd is de baan gelijk. Er worden korte wedstrijden gevaren van 2 rondjes, de boeien worden altijd over bakboord gerond.

4. Winnen?

Het aantal wedstrijden en de data daarvan worden aan het begin van het jaar bekend gemaakt. Om het toernooi te winnen voert een zeiler de resultaten van de helft van het aantal wedstrijddagen. Bij tien wedstrijddagen tellen maximaal vijf resultaten voor het eindklassement. Bij een oneven aantal wordt het aantal op te voeren resultaten naar boven afgerond. Bij zeven wedstrijddagen tellen er vier mee.

Bekijk de uitslagen >


Mag ik meedoen?

Als je 2 weken zeilervaring hebt (CWO II niveau in de optimist) en een bovenwinds punt kunt bezeilen dan kun jij je aanmelden voor de Q-cup! Bekijk de wedstrijdkalender >

FAQ

Hieronder een lijst met veelgestelde vragen, mis je een vraag neem dan contact met ons op.

Wil je meedoen aan de Q-cup?

Schrijf je hier in!